luni, 2 mai 2016

Hristos a inviat!

Chiar daca   meteorologii au anunta ploaie pentru zilele de Paste,Dumnezeu a tinut cu noi si am avut parte  de o vreme minunata ,a fost cald,soarele si-a facut simtita prezenta chiar din primele ore ale  diminetii,iar noi ne-am bucurat din plin .



Prima zi de Paste

In aceasta zi se sfinteste pasca,ouale rosii,sunca,casul si alte bunatati pe care le pregatesc gospodinele.Fiecare cos este cu mare drag pregatit acasa,este dichisit cu mare atentie pentru ca totul trebuie sa arate perfect in ziua de Paste,inclusiv fata de masa sau mileul cu care este acoperit cosul.






A doua zi de Paste se sfintesc colacii,ouale rosii,diferite dulciuri si fructe.Dupa sfintire,fiecare familie care are cos  ia pranzul acolo in curtea bisericii chiar in timpul Vecerniei tot acum se impart   bunatati din cos si altor credinciosi si mai ales copiilor.
Este valabil si stropitul,baietii isi aduc sticlute de parfum ,apoi pornesc la stropit prin curtea bisericii.
Noi nu ducem cos a doua zi,poate o sa adoptam acest obicei incepand de anul viitor.Tot azi,majoritatea credinciosilor poarta straie taranesti,atat copiii cat si femeile si barbatii.









 Mi-ar placea sa aflu cum ati petrecut si voi,ce obiceiuri aveti.


Sper ca a fost si la voi la fel de frumos!

6 comentarii:

  1. Adevarat a inviat!
    Cat de frumos este la voi!! Este minunat, Carmen! Aveti niste obiceiuri minunate :) Ma bucur ca ati avut parte de soare. La mine nu s-au prea simtit sarbatorile, au fost mai mult sufleteste decat altceva..
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ca le-ai simtit,pana la urma este foarte important sa le simti.

      Ștergere
  2. Hristos a inviat ! Frumosi oameni si frumoase obiceiuri !
    La noi, dimineata, dupa slujba de inviere se sfinteste cosul cu pasca, branza, carnea , ouale. Apoi, in familie are loc prima masa de Paste. In aceeasi zi, dupa amiaza, se merge merge la biserica la "A doua inviere " cand se citeste evanghelia in mai multe limbi. Mai rar, vezi si oamnei imbracati in port popular. La iesire,intr-un cos mare, se aduna oua pentru nevoiasi .
    Anul acesta am petrecut in tihna si liniste alaturi de familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ati avut sarbatori linistite,cunosc aceste obiceiuri,la noi este altfel,dar peste tot banuiesc ca este la fel de frumos.

      Ștergere

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!