duminică, 12 iulie 2015

Melcisori cu cascaval



                     


    Vreti o gustare satioasa si gustoasa pentru plimbarile lungi din vacanta?Iata solutia:
   
Ingrediente 
Aluat
500 g faina 
200 ml lapte sau apa 
25 g drojdie
75 g unt 
25 grame untura (1/2 de lingura)
1 lingurita sare 
1 lingurita zahar 
1 llingurita chimion
Umplutura 
200 g cascaval sau branza de burduf 
200 g sunca ,salam sau carnaciori
1 ou pentru uns melcisorii

Intr-o cratita se incalzeste laptele ,se adauga sarea  si zaharul .Se toarna amestecul peste faina si restul ingredientelor ,se amesteca bine astfel incat sa iasa un aluat moale,daca aluatul este prea tare nu va creste.Se lasa la dospit cam 1 ora.Coca dospita se intinde cu facaletul pe masa ,peste aluat se intind feliile de sunca ,se rade cascavalul deasupra apoi se ruleaza coca asa ca si la cozonac.Din cilindrul format se taie bucatele de 3 cm pe care le asezam intr-o tava unsa cu putin ulei.Se ung cu ou batut si daca mai doritI puteti presara deasupra chimion peste fiecare bucatica.Dupa ce au dospit putin si in tava,se pun melcisorii la cuptor la 180 grade pentru cca 40-45 minute.


vineri, 10 iulie 2015

O altfel de vesta....



        
   Cand lumea face plaja, croseteaza hainute lejere de vara eu am lucrat la o vesta pentru timp mai racoros.Va tot spuneam in jurnale  si aici desprea ea...dupa atatea luni de munca in sfarsit am terminat-o.

    De ce zic ca e altfel de vesta?Pentru ca initial imi doream  o bluza\ sveter, dar pe masura ce inaintam mi-am dat seama ca nu o sa imi ajunga fir pentru bluza, iar  pentru ca aveam deja partea din fata gata mi-am zis ca nu are rost sa o desfac, am sa o transform in vesta.Marea mea dilema era cum sa fac ca la margini sa nu mi se infasoare lucratura ci sa stea frumos.
   Dar hai sa va spun cum am realizat-o asa pas cu pas ca sa intelegeti si voi:
   Am pus pe andrea 100 de ochiuri si am tricotat cateva randuri doua pe fata doua pe dos apoi pana aproape de final am tot tricotat un rand pe fata si unul pe dos.
 
Ultimele trei randuri le-am crosetat, asta pentru ca lucratura sa nu se rasuceasca.
           
   Dupa ce am tricotat fata si spatele,  pentru marginile fiecarei parti se cam rulau, am crosetat pe fiecare parte  cateva randuri(5).
             

 Ceea ce a iesit imi place si ma bucur ca am avut ideea asta, pana la urma a iesit o piesa purtabila.Cred ca  orice vesta adauga o nota de originalitate unei tinute casual, eu zic ca merge foarte bine cu o helanca sau cu o camasa.
                                  Voi ce parere aveti?

marți, 7 iulie 2015

O zi dulce la stupina(la stors miere)



       
         Pentru ca au fost temperaturi ridicate, timp frumos, harnicutele noastre albine au adunat nectar si ne-au dat si noua de lucru, zilele trecute am recoltat miere pentru prima data anul acesta.Mai intai am pregatit locul, este vorba de un cortulet pe care l-am instalat si in care am dus centrifuga si bancul de descapacit.Inainte de a porni la munca toate ustensilele le-am spalat si uscat.
     
   De dimineata de cum a rasarit soarele si albinele au pornit la cules am inceput si noi echipati cu halat si masca apicola, afumator si dalta.Sotul este cel care recolteaza fagurii din stupi, recoltam doar fagurii care sunt sufiecient de maturati eu il ajut la transportat.
                                       


 Ramele sunt stocate in interiorul cortului, dupa care incepe operatiunea de descapacire pe care   o fac   eu.                          
Albinele au adus nectarul si l-au transformat in miere, ele sigileaza fiecare celula cu  un capac de ceara, astfel mierea nu are contact cu exteriorul si se poate pastra zeci de ani.
Ramele se aranjeaza in bancul de descapacit, apoi se ia fiecare rama in parte, se descapaceste si se aseaza in centrifuga.


 Cand centrifuga este umpluta cu rame,se poate incepe extragerea, la inceput se extrage mierea
dintr-o fata a fagurilor, apoi ramele sunt intoarse cu fata spre exteriorul centrifugii si se continua extractia mierii pana ce ramele sunt complet golite.

    Fagurii goliti  sunt depozitati din nou in stup, pentru a fi curatati, linsi, si apoi pentru a fi din nou umpluti .

   Si dupa cateva zile de munca, iata si rasplata noastra ...o parte din ea:)
                                       


                                        
       Dupa cum am mai spus intr-o postare... munca in stupina este relaxanta, dar si grea, ai parte pe parcursul zilei de gustari dulci dar si multe intepaturi:).
Aici miresme încântătoare se simt în aer, culori deosebite ne farmecă privirea ...un cadru ce
 ne-ndeamnă la visare ...hai să lăsăm grijile cotidiene, să comunicam cu natura şi să ne bucurăm de viaţă!
Va place mierea,v-ar placea sa petreceti o zi in stupina?
 O zi bună, prieteni!

                           Ne auzim in curand!O saptamana de vis, dulce ca mierea!

vineri, 3 iulie 2015

Masina de spalat vase... o necesitate sau un rasfat?




 
    De fiecare data cand dupa masa ma asteapta un munte de vase mai ales dupa cina, mintea imi fugea la o masina de spalat care sa imi usureze munca ... in ultima vreme am luat chiar in serios treaba asta si am si luat-o, are o capacitate de 12 seturi(ca cea din fotografie), incap multe vase, dar si oale.Nu pot sa zic ca o folosesc zilnic, dar atunci cand gatesc mai mult, mai ales sambata cand pregatesc mancare si pentru duminica sau  ori de cate ori nu am chef de vase o pun la treaba.
    De ce o masina de spalat vase?
    -economisesti timp, in timpul in care spala poti face altceva;
    -iti protejezi mainile;
   -consum redus de apa...o masina de spalat vase consuma cam 10 l de apa la un ciclu si spala o groaza de vase si mai ales ca foloseste si apa rece;
    -din masina de spalat vasele ies perfecte, iar paharele sclipesc, nu ai cum sa le speli manual si sa arate atat de bine;
    Vreau sa va zic ca sunt foarte multumita de ea, isi merita banii din plin, este incredibila si o sa va dati seama de asta numai atunci cand o sa o aveti.
   Pe mine aceasta masina m-a convins si cred ca este o necesitate si nu rasfat.Voi ce credeti?

O aventura cu palpitatii...

                      Cum v-ati simti daca v-ati afla singura pe un  munte necunoscut,la multi kilometri distanta de sat... cu un tel...