miercuri, 21 octombrie 2015

Ciorbă de dovleac și mămăligă cu cartofi


                     
           

        Cred că fiecare dintre noi  avem mâncăruri preferate din copilarie la care ne gândim cu melancolie și le-am savura oricând cu mare plăcere, cele din copilaria mea erau mereu aspectuoase, gustoase și gătite cu multă dragoste.   Mă bucur că  revista Carticica practica mi-a dat posibilitatea sa arat si cititorilor mancarea mea preferata din copilarie...da sunt mandra ca am inca o reteta publicata in revista.Este o  mancare pe care adoram la bunica, o pregătea des  când mergeam seara la ea, fie o aducea când lucram  la fân, ce amintiri,ce vremuri! Rețeta originală nu conține costiță și usturoi, mi-am pus și eu amprenta asupra ei îmbrăcând-o astfel în straie noi . Multe dintre rețetele bunicii  le-am notat și am grijă  de ele cu sfințenie.
Sa nu va mai tin de vorba si sa trecem la treaba:
                 Ciorbă  de dovleac și mămăligă cu cartofi
  INGREDIENTE PENTRU CIORBĂ
 1 kg dovleac
 2 linguri ulei
 1 ceapă
 1 morcov
 1 ardei
 200 g costiță
 1 ou
 1 legatură de pătrunjel verde,o crenguță  de cimbru
 2 căței de usturoi 
 10 linguri lapte acru
 3-4 linguri de smântână
 sare,piper
PREPARARE
Cureți dovleacul de coajă îl dai pe răzătoare și îl amesteci cu puțină sare, îl pui deoparte până  vei avea nevoie de el.
Cureți ceapa,morcovul,ardeiul.Toci mărunt ceapa și ardeiul, iar morcovul îl dai pe răzătoare.Într-o oală încingi 2  linguri de ulei și călești ceapa,morcovul și ardeiul.Cand sunt călite legumele,adaugi costița și mai lasi câteva minute.Se adaugă dovleacul stors ,usturoiul tocat,piperul si 2 l de apa. Lași pe foc până doveacul este fiert.Între timp  bați oul cu cele 10 linguri de lapte acru , iar când ciorba este fiartă  iei de pe foc  torni  c ompozitia amestecand bine, adaugi smântâna, pătrunjelul,condimenteazi  după gust  și  adaugi crenguța de cimbru pe care o lași în ciorbă să-i dea un gust special.
INGREDIENTE PENTRU MĂMĂLIGA CU CARTOFI
1,5 kg cartofi
200 g făiană de mălai
1 linguriță sare
PREPARARE
Fierbi cartofii ca și pentru piure, când sunt gata verși  3/4  din apa  în care au fiert , adaugi făina,sarea și lași 1 minut pe foc să fiarbă toate.Iei de pe foc, amesteci bine cu făcălețul , o netezești deasupra  după care  o pui din nou pe foc pentru înca 1 minut sau mai putin apoi o răstorni și o servești alături de ciorba de dovleac pusă în farfuria bunicii ca sa-ți aduci aminte de vremurile trecute.

         Voua v-au ramas in minte cateva mancaruri din copilarie pe care le gatiti cu placere?

7 comentarii:

  1. la noi in familie nu se facea ciorba de dovleac, dar se faceau placinte cu dovleac, care se numeau varzari, desi nu erau cu varza :) Mie imi place tare mult dovleacul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciorba de dovleac? Credeam ca dovleacul a fost ,,inventat" doar pentru placinta, dar eu si bucatareala nu avem nimic in comun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru publicarea retetei in Carticica Practica! Adevarul ca e ca arata foarte bine, iar poza iti desavarseste creatia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut si eu o singura data placinta de dovleac,dar cu foi de placinta,imi place gustul.Ne place si noua dovleacul.O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Laura,lasa ca acum ai aflat,nu le stim pe toate,dar invatam mereu.Crezi ca e cineva care stie tot?In vara asta am incercat multe retete si nici nu stiam de ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc ,Valentina!Hmm... sa-ti spun sau nu?:),m-am chinuit ca sa fac poza asta,dar rezultatul imi place si mie.Sper sa invat si eu mai mult din tainele fotografiei.Multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere
  7. Luiza,bunica mea si acum pune seminte in cuptor si apoi ne aduce sa mancam,iar mamaliga cu cartofi se face aici la noi la fiecare casa ,o mai mancam si cu un fel de papara din branza cu slanina(macianca)se zice in limba ucraineana,eu fac cam o data pe saptamana :),mamaliga asta se mai poate servi si cu ciorba de salata,e musai sa va arat si ciorba,ca aici in zona se prepara altfel.

    RăspundețiȘtergere

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!