Zina ne invita la o provocare intitulata"Citate favorite".Cei care doriti sa impartasiti cu noi citate care v-au ramas in minte in urma lecturarii unei carti, intrati in joc!
" A lasa copilul sa faca orice este o greseala grava.El devine rasfatat, nerespectuos, rautacios, agresiv, distrugator si indisciplinat."
" A nu-i permite copilului sa faca NIMIC este la fel de grav, numai ca efectele sunt altele:devine timid, dezinteresat, tracasat, frustrat, temator, neidemanatic, nesigur pe el."
Ponturi utile:
- Cand copilul se simte pedepsit pe nedrept, de ciuda, mai strica ceva, face ceva rau.Mai ales bataia ,umilinta,il pot determina sa se razbune.Copiii se razbuna adesea pe cel care il bruscheaza sau ii vorbeste urat ,chiar cu riscul de a fi din nou certati atunci cand sunt descoperiti.
- Ajuta-l sa inteleaga ca tot el are cel mai mult de pierdut atunci cand el distruge ceva sau raneste pe cineva, ca orice lucru rau ,orice fapta rea, aduce cu sine ceva la fel de rau (ori chiar mai rau).
- Nu-l eticheta cu apelativul"raule".Va face in asa fel incat sa-si merite eticheta si chiar va ajunge sa creada ca nu e bun.Nu el este rau,ci fapta lui poate sa fie rea sau buna, atentie la formulari.
- Nu te grabi sa inlocuiesti ceva ce a stricat in mod voit,de nervi, din rabunare si chiar din neglijenta.Lasa-l sa-i simta lipsa.Va invata sa pretuiasca mai mult ceea ce are.
- Discuta cu el calm, dupa ce s-a linistit , despre "ce s-a intamplat", "ce simte", "ce a simtit atunci", si nu-l intreba "de ce ai facut asta"Daca nu aveti o fraza mai buna la indemana , incepeti cu "Hai sa discutam despre ce s-a intamplat".(Fragment din cartea "Si tu poti fi Supernanny, Irina Petrea)
Într-adevăr, formularea atentă a adresării către copil are o importanță excepțională. Un copil poate deveni rău dacă i se spune că este rău. Un altul devine din ce în ce mai bun dacă este apreciat pentru cel mai mic lucru bun pe care l-a făcut.
RăspundețiȘtergereDesigur ca Supernanny are idei bune, dar eu ma intreb ... are si copii? ☺
RăspundețiȘtergereEu am constatat la nepotica noastra ca imita aproape perfect ce fac parintii. Asa ca trebuie multa atentie ce fac, ce spun si cum spun adultii pe langa un copil. Nu trebuie sa se bazeze pe faptul ca cel mic nu intelege. Eu cred ca intelege mai mult decat putem banui!
RăspundețiȘtergereCred in utilitatea acestor carti si e bine ca le aduci in atentie!
O saptamana excelenta sa ai!
Inteleg inainte de a putea rosti cuvinte.
RăspundețiȘtergereTks pt sfaturi! :)
RăspundețiȘtergereParca o replica la nevoia mea dupa niste mici crize de nervi ale puiului. Multumesc.
RăspundețiȘtergereRabdare multa, timp si intelepciune le sunt necesare parintilor! :) Orice sfat cred ca e binevenit, dar... :)
RăspundețiȘtergerewow!
RăspundețiȘtergerefoarte interesant si perfect adevarat
eu nu am copii dar imi amintesc perfect cum in copilarie cand faceam tot felul de nefacute bunica imi spunea:hai sa stam putin de vorba, sa vedem cum de s-a intamplat cutare lucru...
nici macar o palma n-am primit de la ea cu toate ca uneori in locul discutiilor as fi preferat o urecheala ca sa scap mai repede si sa nu fiu obligata sa ma gandesc prea mult la ce am facut :))
E greu de gasit si pastrat calea de mijloc atunci cand educi un copil, dar cred ca in primul rand parintii trebuie sa tina cont de faptul ca un copil e un pui de om, ca are ratiune, emotii, sentimente si pareri proprii.
RăspundețiȘtergerenu ştiam că are şi o carte !!! am văzut câteva episoade la tv cu doamna Irina ! felicitări pentru alegerea cărţii - sunt multe mămici ce ar putea fi interesante de această carte, cred eu ! mă bucur că am reuşit ca să îţi citesc postarea !
RăspundețiȘtergere