vineri, 7 iulie 2017

In excursie la Pestera Ursilor si Pestera Scarisoara



   E ora 4 dimineata, ceasul imi da desteptarea, oricum nu am prea dormit de emotie, entuziasm... nici eu nu stiu de ce....nu mai zabovesc deloc...stiu ca ma asteapta o zi frumoasa, asa ca nu am de gand sa o pierd.
    M-am imbracat, mi-am luat bagajul si am plecat...mai cu greu asa pentru ca pitica  mea nu putea sa mai vorbeasca din cauza lacrimilor ce-i curgeau pe obraz:"Mami, nu pleca!aceastea au fost vorbele ei", dar  mi-am zis ca o zi fara mine nu o sa fie o tragedie.
   Colegii de munca au organizat o mini excursie la care am fost invitata si eu ....bineinteles ca nu am vrut sa ratez o astfel de iesire....
     Si-am pornit la drum...unul destul de lung, dar atunci cand ai companie placuta, zambete, rasete si glume nimic nu ti se pare greu sau prea  lung.
     Pe tot parcusul drumului am admirat piesaje superbe, pe care nu le-am mai vazut pana acum si care mi-au confirmat inca o data ca avem o tara frumoasa care merita sa fie vazuta.
    Dupa o scurta abatere de la drum(asta fara sa vrem)am ajuns la primul obiectiv turistic al Muntilor Apuseni, Pestera Ursilor  din judetul Bihor, localitatea Chiscau.
      Odata ajunsi, am intrat in pestera alaturi de un ghid care ne-a condus prin cele trei galerii:Galeria Oaselor , Galeria Emil Racovita , Galeria Lumanarilor . Mai este o galeria,Galeria Stiintifica,dar este destinata doar speologilor profesionisti.Aceasta pestera a fost descoperita de minerul  Traian Curta, in anul 1975.Acesta a coborat in pestera si a descoperit niste schelete care au fost supuse cercetarii aflandu-se ulterior  ca ele apartineau unei specii de urs de caverna.Se spune ca acesti ursi  cu dimensiuni foarte mari au murit atacandu-se reciproc deoarece o stanca ar fi cazut pe gura pesterii, iar ei au ramas inchisi acolo(140 la numar).
   Am ramas uimiti acele modele deosebite ale stalactitelor si stalagmitelor, minuni ale naturii,minuni date de Dumnezeu.Traseul din pestera a durat in jur de 45 de minute, in tot acest timp am putut sa admiram intr-o atmosfera parca de basm frumusetile din interior care au primit fel de fel de denumiri:Palate fermecate,Lacul cu nuferi,Casuta piticilor,Sfatul Batranilor.














    Cu gandul si imaginile vii pastrate in minte de la primul obiectiv, ne-am grabit sa ajungem la cea de-a doua pestera... Pestera Scarisoara care adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania, se afla  in apropierea comunei Garda de Sus din  judetul Alba... dupa un scurt drum prin padure am ajuns la locul  potrivit, exact la timp, daca intarziam putin am fi ratat intrarea pentru ca era aproape ora inchiderii.
       Va spun sincer ca daca as fi stiut cum vom strabate acest traseu cu siguranta nu m-as fi dus,am aflat aici ca am rau de inaltime.Accesul in pestera se face printr-un aven cu o adancime de 48 de m si diametrul de 60 de m, am coborat pe o poteca ingusta  sapata in stanca si pe niste scari din metal  foarte abrubte as zice eu tinand-ne de niste bare de metal.
       Daca esti curajos si ai coborat toate treptele ajungi in Sala Mare unde poti admira un imens bloc de gheata ,o zona denumita Biserica, dar si alte formatiuni deosebite.

        Nici nu am apucat sa fac foarte multe fotografii in interior, eram mereu cu gandul la cum voi urca scarile,dar se pare ca mi-am facut griji inutile, la urcare am fost mult mai bine.


       Am pornit spre casa cu mici daruri pentru cei dragi dar si extenuati de atata adrenalina.
      La intoarcere am mai facut 2 popasuri,asta pentru a se mai revigora si soferul , iar pe la ora 2 noaptea am ajuns acasa:obosita, dar si bucuroasa de experienta unica traita.
      Si uite asa, mi-am imbogatit cultura generala ,am mai iesit in lume,am socializat mai mult ca de obicei si am aflat ca se poate si fara mine acasa, cu siguranta nu ratez urmatoarea excursie.
                                                            Pe curand!















 

4 comentarii:

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!