sâmbătă, 6 mai 2017

Magia ordinii-transformarea vietii in mod spectaculos




                       

     A-ti pune casa in ordine este magia care creeaza  o viata vibranta si fericita, lucrurile vor incepe sa se conecteze in viata ta si vor urma schimbari radicale.Este ca si cum viata ta a fost atinsa de o magie.Acestea sunt cuvintele lui  Marie Kondo, autoarea cartii "Magia ordinii, senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa.Ea conduce in Japonia o firma de consultanta care ii ajuta pe oameni sa-si transforme locuintele dezordonate in locuri primitoare.
       
      Nu poti sa faci ordine daca n-ai invatat niciodata cum sa procedezi
     Cu toate facem ordine in fiecare zi, dar poate nu stim care metoda este mai eficienta, Marie Kondo considera ca importanta pe care o au cursurile de gatit, gradinarit ar trebui sa o aiba si cursurile legate de curatenie, de aceea ea ne propune metoda ei denumita  KonMari care a devenit  un fenomen international.


    Sorteaza in functie de categorie, nu de loc 
   Autoarea ne recomanda sa adunam toate obiectele deodata la un loc apoi sa incepem sa le sortam, dar nu oricum ci intr-o anumita ordine, vom incepe cu categoriile mai usoare, adica la care ne putem hotari mai rapid, asadar:
haine
-topuri ,camasi,pulovere
-pantaloni,fuste
-jachete,paltoane
-sosete
-lenjerie
-posete
-accesorii
-haine pentru difeerite evenimente
-pantofi
carti
hartii
obiecte diverse(komono)
obiecte cu valoare sentimentala si suvenire

   Intai arunca!...apoi vei avea timp pentru a depozita 

     Trebuie sa faci ordine  dintr-o data,  cat de repede posibil si sa incepi prin arunca .
Avem atatea lucruri in casa pe care nu le folosim, le stocam degeaba prin casa, tocmai de aceea trebuie sa scapam de ele.

   Imi inspira oare bucurie?
     Cel mai bun mod de a elege ceea ce vrem sa pastram este sa iei in mana fiecare obiect si sa te intrebi " -Imi inspira bucurie?"Daca raspunsul este da, poti sa-l pastrezi, iar daca nu, arunca-l!Trebuie sa pastram doar lucrurile care ne sunt dragi sufletului.In loc sa te gandesti la lucrurile pe care le arunci, concentreaza-te la obictele pe care vrei sa le pastrezi,care iti aduc bucurie.
Dupa ce ai aruncat obiectele care nu-ti inspira bucurie, ti-au ramas doar cele care iti plac, cele care iti bucura sufletul...acum te vei simti mai bine in casa, vei fi mai fericit, vei avea un nou stil de viata....este stilul de viata pe care l-ai visat.
  Pe masura ce-ti pui casa in ordine si reduci volumul lucrurilor tale, vei vedea care sunt adevaratele valori, ce este cu adevarat important in viata ta.
       
    Alte idei bune de retinut:
   -simplifica, organizeaza, depoziteaza 
    -depoziteaza pe verticala (haine,dresuri,carti)
    -ordoneaza hainele dupa culoare
    -depoziteaza gentile in alte genti
    -pune hainele care arata mai fericite pe umeras(geci,paltoane,rochii),toate se aranjeaza de la stanga la dreapta mai intai  piese grele,lungi, din material greu si cele inchise la culoare, avansand spre stanga vom pune haine mai scurte din materiale mai subtiri si culori deschise
    -aranjeaza pe  categorii:paltoane la stanga, rochii, jachete, pantaloni, fuste si bluze
    -foloseste cutiile de la pantofi pentru a depozita sosete si dresuri
    -nu depozita pe podea ci in dulap
    -nu depozita la parinti
    -cand te apuci de treaba nu arata familiei,s-ar putea sa "recupereze"cateva lucruri
    -pastreaza curate cada,chiuveta din baie si din bucatarie ,
    -tine condimentele in dulap(tinute pe rafturi sau langa aragaz in scurt timp vor fi pline de grasime)
   -sapunurile, sampoanele se tin in afara cazii si a dusului(poti face curatenie mai rapida si nu este nevoie sa le tot ridici si sa le pui la loc)

  La sfarsitul acestui maraton:
  -mobila si decoratiunile ies in evidenta
  -viata ti se va schimba definitiv
  -vei simti ca toata lumea ti s-a inseninat
  -nu te vei mai intoarce la dezordine
 -vei avea un nou start in viata
 -aduce noroc
 -unii au scapat de multe kg acumulate
 -ordinea facuta in casa iti intensifica frumusestea si contribuie la un corp mai suplu si mai sanatos

   Am fost mereu interesata de tot de tine de organizare, curatenie tocmai de aceea orice informatie venita din acest domeniu este  binevenita.Nu pot sa spun ca sunt un om dezordonat, ba chiar imi place sa am mereu ordine in casa si sa fie toate puse la loc(mai sunt sunt si exceptii:), imi place sa debarasez casa foarte des, iar aceasta carte mi-a confirmat din nou cat este de important sa ai o casa curata, ordonata si fara lucruri inutile.In perioada imediat urmatoare am de gand sa o iau de la capat,  mi-am dat seama ca am unele reviste pe care nu le mai citesc, am unele carti de care nu ma voi mai folosi...la capitolul haine nu sunt probleme, le-am scos pe cele inutile, doar ca vreau sa le aranjez pe cele de pe umerase dupa indicatiile din carte.
  Recomand cartea si ma bucur nespus ca mi-am cumparat-o, am avut multe lucruri noi  de invatat si nu pot sa inchei decat cu vorbele Mariei:"Viata adevarata incepe dupa ce ti-ai pus in ordine casa".
                               Voi ce idei si secrete aveti in ceea ce priveste curatenia?


12 comentarii:

  1. are dreptate - şi eu am citit despre ce conţine cartea ! mai greu de aplicat în realitate !

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa imi printez articolul asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cartea pe nerasuflate si am plicat multe lucruri citite acolo.
    Din pacate nu am reusit sa il fac si pe sotul meu sa o citeasca, asa ca tot mai cred ca intr-o buna zi podul se va prabusi pe noi .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vreau sa-mi transform podul intr-o debara,in vara asta avem treaba multa:)

      Ștergere
  4. Daa...ordinea din casa, un lucru atat de banal la prima vedere dar cand lispeste creeaza atata frustrare. Aici imi vine in minte ca
    "sursa marilor noastre nemultumiri sunt problemele mici, oamenii nu se impiedica de munti, ci de pietre". Utile sfaturi :) La mine functioneaza orice
    strategie, cheia este sa fac sarcinile sistematic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am și eu cartea și am aplicat câte ceva, nu totul.
    Principiul cel mai de preț al ordinii și curățeniei este, după mine, ”curăță și pune imediat la loc”. Al soțului meu: ”aruncă ce nu mai folosești”!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hainele cam dupa acest principiu le depozitez...in primavara aceasta am facut o debarasare totala...am aruncat multe... si o sa mai urmeze o alta mare debarasare peste 2 luni....asa bine ma simt cand fac lumina...oare ce o fi in gândurile noastre cand tot adunam?

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte tare cartea, am citit-o si eu vara trecuta si am aplicat multe dintre sfaturile ei. Am scris atunci doua articole despre lucrurile care mi s-au parut si mie mai importante de retinut. Acum, un an mai tarziu, pot spune ca nu am reusit sa mentin 100% ordinea facuta atunci dar am reusit sa aplic cateva sfaturi importante si lucrurile nu s-au mai adunat la fel de mult.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. E una din cartile pe care n-am dat-o dupa ce am citit-o. Eu nu pot pune lucrurile la locul lor, mi se pare ingrozitor de greu:)), mereu le las acolo unde le folosesc...in rest la arunca/doneaza sunt campioana;), nu adun pentru ca intr-o buna zi poate imi va fi folositor niciodata nimic:). Condimentele da se tin in dulapuri, la apartament aveam un stativ tare fain si cu multe borcanele, mereu trebuia sa le spal ca se umpleau de un fel de grasime. Sampoanele si restul e o idee...tocmai voiam sa zic ca n-am unde le pune si mi-am dat seama ca am putea intra la dus cu samponul, apoi sa-l asezam in raftul lui...

    RăspundețiȘtergere
  10. De ceva timp, carte e pe wishlist-ul meu foarte lung :) Merci pentru acest mic rezumat. Foarte util pentru o persoana puțin cam dezorganizată ce mă aflu de ceva vreme. În ultimul an am tot aruncat din lucruri și tot e mare înghesuială prin șifonier și prin casă. Cred că mă apuc de o nouă tură de sortat după metoda descrisă mai sus :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Mereu se aduna,am si eu de gand sa o iau de la capat.Spor sa ai!

    RăspundețiȘtergere

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!