marți, 7 iulie 2015

O zi dulce la stupina(la stors miere)



       
         Pentru ca au fost temperaturi ridicate, timp frumos, harnicutele noastre albine au adunat nectar si ne-au dat si noua de lucru, zilele trecute am recoltat miere pentru prima data anul acesta.Mai intai am pregatit locul, este vorba de un cortulet pe care l-am instalat si in care am dus centrifuga si bancul de descapacit.Inainte de a porni la munca toate ustensilele le-am spalat si uscat.
     
   De dimineata de cum a rasarit soarele si albinele au pornit la cules am inceput si noi echipati cu halat si masca apicola, afumator si dalta.Sotul este cel care recolteaza fagurii din stupi, recoltam doar fagurii care sunt sufiecient de maturati eu il ajut la transportat.
                                       


 Ramele sunt stocate in interiorul cortului, dupa care incepe operatiunea de descapacire pe care   o fac   eu.                          
Albinele au adus nectarul si l-au transformat in miere, ele sigileaza fiecare celula cu  un capac de ceara, astfel mierea nu are contact cu exteriorul si se poate pastra zeci de ani.
Ramele se aranjeaza in bancul de descapacit, apoi se ia fiecare rama in parte, se descapaceste si se aseaza in centrifuga.


 Cand centrifuga este umpluta cu rame,se poate incepe extragerea, la inceput se extrage mierea
dintr-o fata a fagurilor, apoi ramele sunt intoarse cu fata spre exteriorul centrifugii si se continua extractia mierii pana ce ramele sunt complet golite.

    Fagurii goliti  sunt depozitati din nou in stup, pentru a fi curatati, linsi, si apoi pentru a fi din nou umpluti .

   Si dupa cateva zile de munca, iata si rasplata noastra ...o parte din ea:)
                                       


                                        
       Dupa cum am mai spus intr-o postare... munca in stupina este relaxanta, dar si grea, ai parte pe parcursul zilei de gustari dulci dar si multe intepaturi:).
Aici miresme încântătoare se simt în aer, culori deosebite ne farmecă privirea ...un cadru ce
 ne-ndeamnă la visare ...hai să lăsăm grijile cotidiene, să comunicam cu natura şi să ne bucurăm de viaţă!
Va place mierea,v-ar placea sa petreceti o zi in stupina?
 O zi bună, prieteni!

                           Ne auzim in curand!O saptamana de vis, dulce ca mierea!

5 comentarii:

  1. Woow ce fain ! Ce bine arata mierea ! Bravo voua .. felicitari pt munca voastra .. ! Vreau si euuu .. salveaza-mi macar un borcanel, poate vin in august in ro.. daca nu, o trimit pe maicamea la voi sa-mi
    cumpere si imi trimite ea incoace .. vreau de la voi ca stiu ca aia e naturala si mai sanatoasa fata de ce cumpar aici ... Draga Albinutza de fiecare data ma uimesti cu ce postezi, f frumos .. meriti toate complimentele de lauda .. sa ai si tu viata cu fam ta cat mai frumoasa si dulce ca mierea ! Te pup draga mea ! (Complimenti ! *de la Mihaela)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizitele tale dese in casuta mea ,ma bucur ca iti place ceea ce postez...iti las miere sigur ca da,mai vb in sensul asta.Te pup si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos explicat. Cand eram mica , aveam in jur de 7-8 ani am prins si eu la o matusa de-a mea o recoltare de miere. Doar ca la ei s-a facut in sura si mai veneau albinele si ne mai intepau insa a fost o zi lunga si frumoasa si am mancat multa miere :)
    Te pup . (bilexa)

    RăspundețiȘtergere
  4. Aici la noi e bine,nu au venit albine,probabil prin august va fi mai greu.Ma bucur ca ti-a placut la stupina si mai ales ca te-ai bucurat de miere.Multumesc pentru vizita,te mai astept in casuta mea virtuala si de ce nu in cea reala ,nu stam tare departe.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, mi-ar placea, dar fara intepaturi!

    RăspundețiȘtergere

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!