miercuri, 19 aprilie 2017

Animale de companie




  Deja stiti ca ne plac mult animalele si ca   avem acasa o "mini"ferma ...
  Nici animalele de companie nu au cum sa lipseasca, dar a avea in grija aceste necuvantatoare nu este chiar atat de simplu, asadar...
  Inainte de a ne hotari sa cumparam un animal de companie, trebuie sa stim ca acesta are nevoie de multa atentie si ingrijire.Trebuie sa tinem cont  de timpul disponibil, de spatiul pe care-l avem, dar si de costurile financianre care implica cresterea si ingrijirea lor :hrana, vizita la veterinar,zgarda ...
   Ce intrebari trebuie sa ne punem inainte de a face acest pas:
   Imi place?
   Ma voi descurca?
   Mi se potriveste?
   Ii voi oferi destula atentie?
   Animalul este sanatos?
   Casa si familia sunt pregatite pentru acest pas?
   Nu-l voi abandona?
   Nu este periculos pentru membrii familiei?
   Daca raspunsul este da...atunci...nu va ramane decat sa va alegeti prietenul necuvantator, iar daca aveti unele dubii, ar fi bine sa stati de vorba si cu un medic veterinar.
   Acum sa va arat ce misuna prin curtea si casa noastra:
  Perusii
   ...de cand ne-am mutat la casa noastra ne-am dorit sa avem perusi...am luat o colivie destul de maricica apoi i-am gasit stapani.
 Am avut perusi ani la rand, dar  sunt asa de sensibili, nu stiu din ce cauza mor atat de  repede, am tot cumparat perechi, se ducea cate unul , mai luam si dupa o vreme aveau aceeasi soarta ...momentan nu avem, dar imi lipsesc...imi lipseste ciripitul lor...tin minte si  o intamplare hazlie: era intr-o vara cand i-am scos afara si am uitat usita deschisa... masculul a profitat de asta iesind afara,   s-a inaltat destul de sus apoi cateva ore bune a colindat pomii din curte si nucii vecinilor ...in tot acest timp femela il tot striga, dar lui nici ca-i pasa....doar spre seara s-a intors in colivie ghidat de ciripitul mandrei lui...sincer am crezut ca o sa-l pierdem, nu ma gandeam ca se va intoarce .


   Pisicile - 2 la numar ca altfel nu se poate : mama si fiu.Ruslana se joaca mai mult cu motanul (negru), ii place sa fie alintat si participa cu placere la jocurile  ei.In timp ce R.se uita la televizor, motanul(Titu)  i se cuibareste in brate si sta nemiscat mult timp, ai impresia ca este atras de benzi desenate.
      Bunda-pisica mama, e tare cocheta, dar asta nu o impiedica sa fie o pisica curajoasa si sa se plimbe  pe acoperisul casei cu atata gratie, iar cand oboseste sta si priveste pasarelele care si-au facut cuib acolo.Bunda ma insosteste de multe ori la magazinul din apropiere(inca nu am avut astfel de pisici care sa mearga cu mine la plimbare), iar cand suntem plecati de acasa ne asteapta de multe ori la poarta sau in fata usii si ne intampina cu un prelung mieunat....ii pace sa stea pe birou atunci cand sotul este la calculator sau i se pune pe piept cand sta intins in  pat.
        Din farfurioarele lor nu lipsesc mancarea si apa, R are grija de asta , le pastreaza si  oase mai mici,  moi  dar si  carnita.
 




Am mai avut o Lady cu ochii senini ca cerul care s-a facut mare si frumoasa, dar a fost otravita...
s-a dus ...

    Porumbei voltati - avem 2 in acest  moment si tare bine se inteleg pentru ca deja sunt  3 oua, suntem curiosi daca vom avea si pui.Intr-o zi si-a facut aparitia si un porumbel voiajor care era ranit, sotul i-a pansat piciorul si a ramas aici deocamdata...in curand o sa-i dam drumul.Porumbeii stau
 intr-o  voliera  pe care sotul meu a construit-o...
 


   Blacky-un caine tare smecher...daca din greseala las usa dechisa intra in casa cat ai clipi si fara jena sare pe canapea, dar nu il las ...locul lui este afara, nu imi place sa intre in casa pentru ca imi lasa par peste tot ...iarna cand este frig doarme in centrala...
 
    Cu o experienta de cativa ani in cresterea acestor vietati, as putea sa va dau cateva argumente pro sau  contra cresterii lor:                                                                                                                   
Pro
        -imbunatatesc starea de spirit
        -responsabilizeaza copilul
        -il ajuta pe copil sa se dezvolte din punct de vedere afectiv
        -te asteapta mereu cu drag acasa
        - te scapa de plictiseala
        -buni prieteni de joaca
       -iti ofera iubire neconditionata
       -ofera protectie
Contra 
       -cheltuieli in plus
       -urme de labute pe parchet
       - par
       -te"strang" in brate atunci cand nu vrei si nu te astepti
       - timp si munca in plus
       -se imbolnavesc si trebuie tratate
       - uneori nu te lasa sa dormi
  Cam atat despre  acesti "mici prieteni"...Voi aveti?Va place sa aveti grija de ele?
  Parerea mea este  ca trebuie sa iubim animalele, sa le ingrijim si sa le protejam ....astfel ele pot deveni prietenii nostri si ne vor rasplati neconditionat cu dragostea lor.

11 comentarii:

  1. ce plăcut este că te descurci cu atât de multe şi diverse animăluţe !!!
    noi mai avem acum doar un căţel, Puiu, şi multe vrăbii - nepoatele lui ticuţu, aşa glumim -, coţofene ce fură din mâncarea căţelului, guguştiuci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt singura draga prietena,toti avem grija de ce avem,singura nu as putea sa le fac pe toate.Multumim pentru vizita!

      Ștergere
  2. Si eu am avut o birmaneza superba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da,sunt foarte frumoase.La bloc e mai greu cu animalele...O seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  3. Cat de multe animalute :) si toate atat de dragalase. Sa va bucurati de ele, desi sigur deja o faceti. Eu deocamdata am doar o catelusa LUNA :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa te bucuri si tu de Luna!Ce prenume frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai, ce fericire pe inimioara de copil să aibă atâtea.
    Al meu era în delir între animale. Și acum, pe instagram, îmi trimite toate pozele cu animale amuzante.
    Ce să le faci... copiii iubesc frumosul, iar natura înseamnă frumosul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce suuuuper prieteni aveti! Imi plac muult porumbeii, iar perusi mi-am dorit si eu...dar nestiind ce sa fac iarna cu ei n-am avut curaj sa iau niciodata. Avem si noi doi motani (de cand stam la casa ies afara pentru toaleta iarna si in restul anotimpurilor stau 90% afara)-dar mancarea pentru ei e destul de scumpa, cam 150 lei pe luna. Nu mananca nimic altceva, asa i-am invatat ca nu cumva sa se urce prin farfuriile noastre, ceea ce e un avantaj, dar si un dezavantaj ca nu le putem da si mancare de oameni. N-au avut probleme de sanatate niciodata, desi unul din motani are 8 ani. Avem un catel luat de pe strada,sta numai afara, uneori intra in bucatarie si doarme pe gresie langa usa, este foarte foarte cuminte si ascultator (cred ca dn cauza ca e batranel si presupun ca a fost invatat de stapanul anterior). Mancarea pentru el costa destuld e putin, 50 lei pe luna, si i-o dam doar la nevoie, ca in rest prefera oricand borsurile mele (cred ca e cel mai incantat de cum gatesc). A avut mari probleme de sanatate cand l-am luat, in prima saptamana am dat vreo 700 lei pe tratament;)), cand veneam spre casa chiar ma gandeam ca din toti cainii abandonati eu l-am luat pe cel mai bolnav. Dar este un caine perfect, minunat care s-a atasat mult de mine si eu de el:). Am avut si un catel de apartament, costa destul de mult, era 100 lei tunsul, in in conditiile in care un tuns pentru mine e 60 parca:)) si de cate ori intra in casa trebuia sters cu laveta sau chiar spalat pe picioare, plus iesitul cu el cand ploua/ningea sau trebuia sa plec la serviciu:). Animalele sunt minunate, dar la inceput cel putin, un catel mic tinut in casa mi se pare la fel de solicitant ca un copil:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca ,perusii ii tineam in casa si vara si iarna...daca ii lasi vara afara le trebuie umbra ...Si pisicile noastre mananca mancare speciala,dar le mai place si cea gatita,in schimb cainele nu prea mananca "boabe",vrea doar ceva gatit:).

      Ștergere

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!