miercuri, 30 decembrie 2015

Ce mancam de Revelion ca sa avem noroc anul ce vine?


   Se spune ca daca vreti sa va mearga bine tot anul ,in noaptea de Anul Nou  trebuie sa tineti cont si de ceea ce mancati,iata ce trebuie sa puneti pe masa:
         legumele verzi-aduc noroc pentru ca seamana cu banii
 

      fasolea ,lintea ,mazarea -semnifica bani
 
pestele-abundenta 

tortul- prajiturile in forma circulara simbolizeaza vesnicia 


Voi v-ati facut deja meniul?

Ce veti servi  in noaptea dintre ani?

vineri, 18 decembrie 2015

Prajitură cu bulion

 

        

       V-ati gandit ce prajituri veti coace de Craciun?Daca inca sunteti in cautare de retete bune si ieftine va propun aceasta reteta cu care sigur veti impresiona membrii familiei.
De la mama , o gospodină  desăvârșită am învățat să gătesc ,  ea ne chema în bucătărie și ne arăta cum să facem cozonaci ,prăjiturele, iar caietul ei de rețete l-am transcris încă de
   când eram adolescentă și uite ce bine îmi prinde acum când sunt la casa mea.Rețeta mamei de prăjitură cu bulion era  preferata familiei,anii au trecut,amintirile au ramas și nu i-am uitat gustul nici acum,tocmai de aceea o pregătesc de cate ori vreau să-mi aduc aminte de copilarie.Față de rețeta originală am mai adaugat nucă de cocos .
 
                                  Prajitură cu bulion
 
Ingrediente pentru foi
 
16 linguri de bulion
16 linguri de ulei
12 linguri de zahăr
1 linguriță  bicarbonat
4 ouă
puțină lămâie 
faină cât cuprinde
 
Ingrediente pentru cremă
800 ml lapte
8-9 linguri griș
4 linguri zahăr
400 g dulceață
250 g unt
50 g nucă de cocos
 
 
PREPARARE  FOI
 
Freci ouăle cu zahăr apoi adaugi uleiul și bulionul.Stingi bicarbonatul cu puțină lămâie și  adaugi făina ,frămânți până vei obține o cocă.Împarți coca în 4 foi si le coci pe dosul  tăvii 10-12 minute în cuptorul încins la 180 grade.
 
PREPARARE CREMA
 
Pui la fiert laptele cu zahărul ,iar când fierbe adaugi grișul în ploaie șîl fierbi până se îngroașă.
Când se răcește amesteci crema cu untul și nuca de cocos.
ASAMBLARE
Pui o foaie ,ungi cu crema de griș  și așezi ușor a doua foaie.Această foaie o ungi cu  dulceață,apoi adaugi foaia a treia și crema de griș  rămasă .Completezi cu ultima foaie ,pudrezi cu zahăși astfel prăjitura este gata.O lași pânăa doua zi ca să se înmoaie foile ,apoi o poți porționa și servi.

Va las mai multe fotografii,nu m-am putut hotari pe care sa v-o arat.

sâmbătă, 12 decembrie 2015

Scena nasterii Mantuitorului



   
     



    Pentru ca se apropie o mare sarbatoare a crestinatatii , la gradinita am planificat activitati interesante dedicate acestei sarbatori.Inca de anul trecut mi-am dorit sa realizam scena nasterii Mantuitorului, dar doar acum am reusit sa o confectionam, este o scena care poate fi printata,decupata si lipita.
   Am printat-o de aici in 2 exemplare,urmeaza ca si acasa impreuna cu R. sa mesterim una   si sa o asezam sub brad.
  Grajduletul l-am lipit pe 2 cutii de la lapte pe care le-am imbracat in hartie creponata,iar steluta am adaugat-o eu pentru ca asa au dorit piticii mei.
                     Sper sa va placa si sa incercati si voi!

joi, 10 decembrie 2015

Ornamente si decoratiuni pentru Craciun





   Pentru ca anul acesta inca nu am mesterit nimic pentru Craciun,m-am gandit  sa  adun intr-un singur loc ceea ce am facut  anul trecut ,poate va ofer cateva idei:

                                                         - un bradulet simplu  din reviste

o coronita din tul
coronita  in tehnica origami
ingeras  din hartie 
fulg  din paste 
                                                                    braduti din hartie
   Asa-i ca am fost harnice anul trecut?Sper ca si anul asta sa ne mobilizam si sa pregatim cateva ornamente frumoase,ce-i drept mai avem timp pana pe 6 ianuarie.
                                                                       Spor va doresc!

miercuri, 9 decembrie 2015

Culorile anului 2016




            

            Imi  plac culorile pe care le-a desemnat Pantone pentru anul 2016,este vorba de 
2 nunate care se combina frumos:Rose Quartz & Serenity sau PANTONE 13-1520 & PANTONE 15-3919.

În acest mod, Pantone anunță pentru prima oară un amestec de nuanțe drept culoare generică pentru un nou an. Potrivit autorilor tendinței, amestecul este un antidot foarte bun pentru o lume plină de stres ca cea contemporană. Este o combinație perfectă pentru omul contemporan, care caută atenție și bunăstare, dar și securitate.

Unite, Rose Quartz & Serenity demonstrează un echilibru între o nunță caldă de albastru, conectat foarte calm cu un roz liniștitor. Această combinație, spun autorii, contestă percepțiile tradiționale în ceea ce privește asocierea cromatică. Pe de altă parte, combinația reflectă fluiditatea și egalitatea de gen spre care tinde consumatorul contemporan.

Rose Quartz – simbol al compasiunii și al sentimentului de calm

Serenity – simbol al aerisirii, răgazului, relaxării chiar și în perioade dificile

Asocieri. Pe suprafețe moi sau tari, Rose Quartz & Serenity se asociază cu nuanțele metalice mate și lucioase, verdele purpuriu, maroul bogat și toate nuanțele de galben și roz.
                                                          sursa  si google 





















   Eu sunt pur si simplu fascinata de ele,voua va plac?Abia astept sa combin o bluzica roz si niste blugi,pantofi roz...ah o sa fie o minunatie.

luni, 7 decembrie 2015

Mini checuri cu de toate




   














    In primul rand vreau sa va multumesc pentru vizitele pe care mi le faceti,chiar daca eu am fost cam absenta de aici ,voi ati continuati sa-mi treceti pragul ,asta nu poate decat sa ma bucure,am uneori atatea idei si as vrea sa povestesc multe,dar parca ma adun cu greu.Stiu ca sunteti cu toate ocupate si poate ati inceput curatenia ,poate va faceti planuri pentru masa de Craciun,de aceea vin cu o idee care poate fi pusa rapid in aplicare,mai ales ca va scapa de "resturile" din frigider:

   Ingrediente 
-4 ouă
-4 linguri făină(cu vârf)
-150 g cașcaval
-150 g șuncă  
-50 g ciuperci
-100 g măsline
-un ardei (rosu)
-o linguriță praf de copt 
-sare și piper 
-1 linguriță chimion

PREPARARE 
 Dai pe răzătoare cașcavalul ,tai șunca în bucățele  mici,procedezi  la fel si cu ardeiul roșu,cureți măslinele se sâmburi ,tai și ciupercile.
Pui toate ingredientele într-un vas încăpător peste care adaugi gălbenușurile,făina care a fost amestecată cu praful de copt,adaugi  chimionul,sare și piper după gust și amesteci totul.
 Poți adăuga și 2-3 linguri de apă dacă vezi că nu poți încorpora toată făina.
Bați spuma albușurile și apoi le pui in compoziția checului,amestecând până când  se încorporează în totalitate.
Amesteci compoziția cu grijă ,pentru a nu se strica spuma de albușuri.
Pregătești formele si pui aluat in fiecare forma  .Introduci formele în cuptorul preîncălzit și coci mini checurile circa 30-40 minute la foc potrivit.(In aceste mini chechuri puteti adauga si alte ingrediente in functie de preferinte ).
       Pofta buna!

O aventura cu palpitatii...

                      Cum v-ati simti daca v-ati afla singura pe un  munte necunoscut,la multi kilometri distanta de sat... cu un tel...