vineri, 18 decembrie 2015

Prajitură cu bulion

 

        

       V-ati gandit ce prajituri veti coace de Craciun?Daca inca sunteti in cautare de retete bune si ieftine va propun aceasta reteta cu care sigur veti impresiona membrii familiei.
De la mama , o gospodină  desăvârșită am învățat să gătesc ,  ea ne chema în bucătărie și ne arăta cum să facem cozonaci ,prăjiturele, iar caietul ei de rețete l-am transcris încă de
   când eram adolescentă și uite ce bine îmi prinde acum când sunt la casa mea.Rețeta mamei de prăjitură cu bulion era  preferata familiei,anii au trecut,amintirile au ramas și nu i-am uitat gustul nici acum,tocmai de aceea o pregătesc de cate ori vreau să-mi aduc aminte de copilarie.Față de rețeta originală am mai adaugat nucă de cocos .
 
                                  Prajitură cu bulion
 
Ingrediente pentru foi
 
16 linguri de bulion
16 linguri de ulei
12 linguri de zahăr
1 linguriță  bicarbonat
4 ouă
puțină lămâie 
faină cât cuprinde
 
Ingrediente pentru cremă
800 ml lapte
8-9 linguri griș
4 linguri zahăr
400 g dulceață
250 g unt
50 g nucă de cocos
 
 
PREPARARE  FOI
 
Freci ouăle cu zahăr apoi adaugi uleiul și bulionul.Stingi bicarbonatul cu puțină lămâie și  adaugi făina ,frămânți până vei obține o cocă.Împarți coca în 4 foi si le coci pe dosul  tăvii 10-12 minute în cuptorul încins la 180 grade.
 
PREPARARE CREMA
 
Pui la fiert laptele cu zahărul ,iar când fierbe adaugi grișul în ploaie șîl fierbi până se îngroașă.
Când se răcește amesteci crema cu untul și nuca de cocos.
ASAMBLARE
Pui o foaie ,ungi cu crema de griș  și așezi ușor a doua foaie.Această foaie o ungi cu  dulceață,apoi adaugi foaia a treia și crema de griș  rămasă .Completezi cu ultima foaie ,pudrezi cu zahăși astfel prăjitura este gata.O lași pânăa doua zi ca să se înmoaie foile ,apoi o poți porționa și servi.

Va las mai multe fotografii,nu m-am putut hotari pe care sa v-o arat.

7 comentarii:

  1. Am mancat de multe ori prajitura asta. Eu, recunosc, ca nu am incercat+o niciodata, dar stiu ca e buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca nu e greu de facut si nici nu iti ia mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma tenteaza sa o incerc si eu!Arata foooooarte decicios!!!!Multumim de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca o incerci ,sa vii cu impresii.Sunt tare curioasa daca o sa-ti placa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata pur si simplu delicios! Eu la fel am un caiet de retete de la mama. Povestea e ca mama mi-a scris cu manuta ei tot caietul cu retetele ei si mi-a daruit acest caiet cand am implinit 18 ani. Caietul e mare, si avand foi libere, am mai completat eu cu retete noi. Imi place sa gatesc, dar prajiturile inca nu am incercat sa le fac. De asta care ai postat-o tu nu am auzit, dar mi-o scriu. Pare usor de facut asa ca voi incerca intr-o zi sa o fac!

    RăspundețiȘtergere
  6. Luiza,prajitura aceasta se poate prepara si in post,doar ca atunci scoti ouale si laptele din compozitie,bulionul presupun ca iti da posibilitatea sa framanti aluatul,zic si eu ...nu sunt asa mare gospodina ca sa-ti dau un raspuns sigur...cert este ca e foarte buna si merita incercata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Evelyn,cred ca toate ne-am indragostit de retele si mancarea mamei si ne dorim sa gatim la fel ca ea ...fa-ti curaj si incearca si prajituri,sunt sigura ca o sa-ti iasa.Bafta!

    RăspundețiȘtergere

Lasa-mi un gand sau o parere !
Iti doresc pace, iubire, bucurie si binecuvantare!